7. novembra 2023
(18:00 - 20:00)

LEGIODOMY - dokument doby

Štefánikova 834/25, 811 05 Bratislava-Staré Mesto, Slovensko
Vstupné:
2 € / osoba
DOD skončilo
18:00 - 20:00
Prednáša: Ľudovít Kollárik
Pri príležitosti storočnice, ktorá uplynula od založenia Stavebného družstva československých legionárov, prináša OZ Bratislavské rožky prednášku Ľudovíta Kollárika "LEGIODOMY - dokument doby".
Legiodomy sú obytné domy v Bratislave, ktoré boli postavené v rokoch 1923 – 1924 pre československých legionárov. Tieto farebné a členité budovy s rôznymi ornamentálnymi a plastickými prvkami navrhol architekt Dušan Jurkovič v spolupráci s architektom Janom Paclom. Legiodomy tvoria štyri polouzavreté bloky na ulici Michala Ursínyho a na konci ulice sú aj vilky – rodinné domy alebo dvojdomy. Prednáška priblíži etapy vzniku, výstavby a chodu družstva, ale aj každodenný život v domoch. Návštevníci sa dozvedia aké boli vojnové a povojnové roky v Legiodomoch o zániku družstva a pamätnej tabuli, ktorá bola v roku 2009 obnovená na pamiatku staviteľov domov.
Cyklus: Prednášky s BArožkami v Pistoriho paláci
Jazyk prednášky: slovenský
Vstupné: 2,- €, pre členov OZ Bratislavské rožky bezplatné
Miesto: Pistoriho palác, Štefánikova 25, Bratislava.
Organizátori: Občianske združenie Bratislavské rožky, Pistoriho palác, Mestská časť - Staré Mesto
Realizované s finančnou podporou Dotačnej schémy Bratislavy – Starého Mesta 2023
HU:
Vendég: Ľudovít Kollárik
LEGIODOMY – LEGIÓS HÁZAK mint kordokumentumok
A Csehszlovák Légiós Építőszövetkezet megalakulásának századik évfordulója alkalmából mutatjuk be Ľudovít Kollárik „LEGIODOMY – LEGIÓS HÁZAK mint kordokumentumok" című előadását.
A Legiodomy, azaz „légiós házak” olyan pozsonyi lakóházak, amelyek 1923 és 1924 között épültek a csehszlovák légiósok számára. Ezeket a színes és részletgazdag, különböző díszítő és szobrászati elemekkel ellátott lakásokat Dušan Jurkovič tervezte a szintén építész Jan Pacllel együttműködve. Az épületek négy félig zárt háztömböt alkotnak a Michal Ursínyho utcában, az utca végén pedig villák – családi- vagy ikerházak – is találhatók. Az előadás bemutatja a szövetkezet létrejöttének, építésének és működésének szakaszait, valamint a házakban folyó mindennapokat. Az érdeklődők megtudhatják, milyen volt a háborús és a háború utáni időszak ezekben a lakásokban, ugyanakkor a szövetkezet megszűnéséről és a 2009-ben a Legiodomy építőinek emlékére felújított emléktábláról is szó esik.
Helyszín: Pisztóry-palota, Štefánikova 25, Pozsony
Szervező és társszervező: Pozsonyi Kifli Polgári Társulás; Pisztóry-palota, Pozsony-Óváros
Eseménysorozat: Előadások a Pozsonyi Kiflivel a Pisztóry-palotában
Az előadás nyelve: szlovák
Belépő: 2,- €, a Pozsonyi Kifli Pt. tagjai számára ingyenes
Az előadás a Pozsony-Óvárosi Támogatási Program 2023 segítségével valósul meg.

Sociálne siete

Lokalita

Objavte presnú lokalitu na mape!

Načítavam...